Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-05-09@03:06:58 GMT

فصاحت و بلاغت امام حسین(ع) کمتر مورد توجه قرار می‌گیرد

تاریخ انتشار: ۲۶ شهریور ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۶۶۱۷۲۴

فصاحت و بلاغت امام حسین(ع) کمتر مورد توجه قرار می‌گیرد

به گزارش خبرگزاری مهر، برنامه رادیویی صورت ماه همزمان با ایام عزاداری ماه محرم با حضور کامران شرفشاهی شاعر از آنتن رادیو گفتگو پخش شد.

شرفشاهی در ابتدای این برنامه گفت: در طول تاریخ با ظهور شخصیت‌های بزرگی روبه‌رو هستیم اما وارد قلمرو ادبیات نشده اند؛ یا این حضور کمرنگ بوده است. در جامعه، فصاحت و بلاغت حضرت سیدالشهدا(ع) کمتر مورد توجه قرار گرفته و واقعه عاشورا، قبل از پیدایش وارد قلمرو شعر شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: زمانی‌که حضرت امام حسین(ع) به سمت کوفه حرکت کردند، در بین راه با شاعر نامدار عرب رو به رو شدند و وقتی از احوال کوفه پرسیدند، این شاعر به حضرت فرمود دلهایان با توست و شمشیرهاشان علیه تو! با مرور مقتل ها، می بینیم حضرت در هر منزل شعرهایی را بیان فرمودند که ثبت شده است و حتی دیوانی منصوب به حضرت سیدالشهدا(ع) موجود است و در کشورمان ترجمه و چاپ شده است.

این شاعر اوج عظمت فصاحت حضرت را مربوط به روز عاشورا دانست و ادامه داد: امام با قوت و قدرت برای جمع سیاه دلان استدلال کردند و پیامی برای نسل های آینده فرستادند. بعد از واقعه عاشورا خانواده حضرت نخستین کسانی بودند که در رثای حضرت شعر سرودند و نظر به اینکه شعر در آن روزگار رسانه ای غالب بود، خاندان امام کوشیدند با دعوت از شعرا پیام عاشورا را زنده نگه دارند و به جامعه منتقل کنند.

در ادامه این برنامه، حامد صلاحی، شاعر و کارشناس ادبیات آئینی با اشاره به بعد حماسی عاشورا گفت: نگاه مولوی به عاشورا حماسی و عاشقانه است و نگاه عمان سامانی نیز به این واقعه یک نگاه عرفانی است. دوره مشروطه به بعد، نگاه حماسی بر واقعه عاشورا در شعر غلبه کرد و در ۴۰ ساله اخیر در شعر انقلاب و دفاع مقدس نیز بسیار پر رنگ است.

بهمن بنی‌هاشمی، کارشناس حوزه شعر و ادب آئینی هم در این برنامه با اشاره به نگاه مولانا به عزاداری مردم حلب گفت: مظلوم‌نمایی بدون توجه به حوزه حماسی، از نقدهای مولانا نسبت به اشعار عاشورایی و مداحی است. مولانا می‌گوید باید به وجه حماسی عاشورا توجه شود که ناظر بر نگاهی ظلم‌ستیزانه است و در آن مرگ حقیر جلوه می‌کند و در اشعار آئینی باید به این نگاه دامن زده شود.

در بخش دیگر این برنامه رضا بیات، مدیر موسسه ادب پژوهی گفت :هر ساله در دهه محرم عده ای جمع شده و سیکل اشعار را بررسی می‌کنند اما شاعر و مداحان هیچ توجهی نکرده و سال‌های آینده نیز این داستان تکرار می‌شود. چرا شاعر منتقد را نمی‌پذیرد و منتقدان شاعر را؟! شاید ما سعی نکرده ایم دغدغه و زبان یکدیگر را فهم کنیم...

وی افزود: این داستان از بعد گریه‌خیزی تهی نیست و مظلومیت نیز در اوج قرار دارد و بزرگ از مصیبت عاشورا در زمین و آسمان نیست؛ اعتراضات [به اشعار و مداحی در هیئات وجود دارد] اما ایراد بر این نیست که چرا مظلومیت به ذلت تبدیل شده است! در اشعار فقط مظلومیت مطرح است و باید گفت چرا ابعاد دیگر را نمی‌بینند. از طرفی به شعرا این ایراد وارد است که حرفی جز عواطف مطرح نیست؛ در حالی که حسین بن علی(ع) علاوه بر اینکه برادر حضرت زینب(س) بودند، امام ایشان نیز هستند.

بیات گفت: اگر یک‌جانبه‌گرایی را در نقد و شعرسرایی رها کنیم، کارها به سمت و سویی بهتر پیش می‌رود.

در ادامه مسلم نادعلی زاده عضو هیئت علمی دانشگاه اهل بیت(ع) وجه حماسی شعر عاشورایی را ناظر بر فاخر بودن این اشعار دانست و گفت: انتظار ما صرفا منظومه‌ای به تقلید از شاهنامه نیست؛ بلکه نگران این هستیم که چرا وقایع عاشورا در ادبیات ما دچار نگاه های سست شده است؟!

وی ادامه داد: در بعد عرفانی منظومه‌های متعددی را شاهد هستیم که حاوی نگاه‌های عرفانی هستند؛ البته این نگاه مخصوص مولوی نیست و سید بن طاووس نیز چنین دیدگاهی دارد. مقتل‌های منظوم فراوانی وجود دارد و روضه‌الشهدا بخش‌هایی از این واقعه را به‌صورت منظوم برای ما نقل کرده است و از بعد نمایشی نیز گنجینه‌ای عظیم از فضای تعزیه را در اختیار داریم.

کد خبر 4405440 صادق وفایی

منبع: مهر

کلیدواژه: رادیو گفتگو شعر عاشورایی مردم علیه احتکار کتاب و کتابخوانی ادبیات گردشگری ترجمه بازار نشر خانه کتاب ادبیات جهان ماه محرم عاشورا سازمان میراث فرهنگی و گردشگری معرفی کتاب حوزه هنری سازمان اسناد و کتابخانه ملی وزارت ارشاد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۶۶۱۷۲۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

محفل انس با قرآن در آبدان برگزار شد

محمد حسن توشکان در گفت و گو با خبرنگار مهر گفت: این برنامه به منظور گرامیداشت رشادت‌های معلمان و مربیان عرصه تعلیم و تربیت با حضور اقشار مختلف مردم شهر آبدان در مسجد امام حسین (ع) این شهر برگزار شد.

مدیر مؤسسه قرآن و عترت معراج آبدان بیان کرد: در این محفل نورانی قاری نوجوان ممتاز شهرستانی برادر سید علی حسینی به تلاوت آیاتی چند از کلام الله مجید پرداخت.

وی در ادامه افزود: مؤسسه قرآن و عترت معراج شهر آبدان در طول سال با تاسی از فرمایشات مقام معظم رهبری مبنی بر برگزاری کرسی‌های تلاوت تدبری قرآن در مساجد و محافل، با هدف آشنایی نسل جوان و نوجوان با مفاهیم قرآنی اقدام به برگزاری محافل قرآنی با همکاری، فعالان قرآنی شهر آبدان، امور فرهنگی مسجد امام حسین (ع)، کانون فرهنگی خورشید ولایت و کانون تخصصی قرآن کانون‌های خدمت رضوی استان بوشهر برگزار می‌کند.

کد خبر 6100192

دیگر خبرها

  • جریان آزادی‌خواهی غزه در اربعین پیش رو تجلی ممتازی خواهد یافت
  • جشن بزرگ «دختران ایران» در میدان امام حسین(ع) برگزار می‌شود
  • محفل انس با قرآن در آبدان برگزار شد
  • برای کاهش تخلفات شهری باید تغییر نگاه جدی صورت گیرد
  • سهم ایران در اقتصاد خلاق کمتر از یک درصد است 
  • توسعه راه‌های ارتباطی شهرستان اردل در دستور کار قرار گیرد
  • بودجه مورد نیاز برای درمان رایگان کودکان زیر ۷ سال
  • ۳ هزار میلیارد تومان بودجه برای درمان رایگان کودکان کمتر از ۷ سال
  • موسی عصمتی؛ شاعر روشندل: رسانه ملی با «سرزمین شعر» حرکت نویی را آغاز کرد
  • بارش‌های سیل‌آسا اردبیل را در بر می‌گیرد